Bayerische Motoren Werke AG a încercat, de la sfârșitul anului 2010, să înregistreze marca ”ECO PRO” pe clasele Nisa 9 și 12 pentru a-și asigura atât răspândirea părții electrice/electronice cât și a părții de motorizare incluse pe noile vehicule ”eco”. Procesul a fost blocat, însă, de OHIM, care a refuzat înregistrarea, la nivel european, a combinației de cuvinte ”ECO PRO” pentru mai multe motive, printre care:

- ”eco” reprezintă o prescurtare a cuvântului ”ecologic” sau chiar ”economic” iar ”pro” vine de la ”profesionist” sau ”protecție”

- ca efect al alăturării celor două cuvinte, înțelesul rezultat ar fi de ”profesionist ecologic/economic” sau ”protejare ecologică”

- aceste semnificații influențează consumatorul obișnuit, în sensul în care acesta nu ar putea realiza faptul că ”ECO PRO” este o marcă comercială.

- sintagma ”ECO PRO” nu beneficiază de un caracter distinctiv și, mai mult, descrie produsul specific clasei pentru care ar trebui să se înregistreze, fără a se distanța semnificația comună a cuvintelor.

BMW AG a contestat refuzul OHIM însă nu a avut succes nici în fața Curții Europene de Justiție (Cauza T-145/12), instanța europeană respingând apelul companiei bavareze. Fără a intra în detalii cu privire la jurisprudența europeană în domeniu, notăm doar faptul că este un nou exemplu de marcă respinsă de la procesul de înregistrare care vine în completarea unor decizii mai vechi, răsunătoare, care priveau alți competitori din industrie.

Un exemplu contrar în ceea ce privește intrarea pe piața ”eco”, este cel dat de Ford Motor Company,  companie care, mai inspirată, a înregistrat marca ”EcoBoost” încă din anul 2008. Începând cu același an, aveau să scoată pe piață celebrele motoare mai mici de 1000 cc, despre care se spune că au un consum redus de carburant, fiind ”eco”, și dezvoltă o forță mult mai mare decât alte motoare cu o capacitate identică, motiv pentru care, probabil, au fost denumite ”boost”.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>