Ședința de informare privind avantajele medierii va fi, în anumite cazuri, obligatorie, începând cu 1 august.

După atâta timp scurs de la intrarea în vigoare a legii 192/2006, dar și de la schimbările survenite prin OUG 90/2012, în spațiul public încă se perpetuează ideea conform căreia medierea, ca procedură prealabilă înainte de intentarea unei acțiuni în justiție, ar fi obligatorie în cazurile prevăzute de lege.

În fapt, informarea despre existența unei modalități alternative de soluționare a conflictelor apărute între părți este impusă ca și condiție preliminară rezolvării unui conflict pe calea justiției.

Confuzia dintre ”mediere” și ”ședința de informare privind avantajele medierii”, noțiuni utilizate în Legea 192/2006, are loc, cel puțin așa sper, nu din necunoașterea legii, ci din greutatea de a pronunța în întregime cea de-a doua sintagmă.

Prin art. 227 (2) din Noul Cod de Procedură Civilă ni se aduc lămuriri suplimentare, deși acesta se referă la un alt caz în care poate surveni participarea la o ședință privind medierea. Ultima teză a acestui articol conține o formulare simplă și benefică pentru a înțelege de la început procedura medierii: ”Medierea nu este obligatorie pentru părți”.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>